Sürdürülebilir Gayrimenkul Yatırımı: Geleceğin İnşası
Sürdürülebilirlik dünyada en sık konuşulan ve pek çok sektörde çalışmalar yürütülen bir kavramdır. Sürdürülebilirlik yatırım artık sadece bizler için değil, gelecek nesiller için de önemli bir noktadadır. Gayrimenkul de sadece binaları hızlıca inşa edip satmakla sınırlı değildir. Gayrimenkul gezegenimizin ve toplumumuzun sürdürülebilirliği ile de yakından ilişkilendirilir.
Gayrimenkul alırken kazandıracağı değerleri ve kâr marjlarını değil, çevresel etkilerini, uzun vadeli sürdürülebilirliğini de hesaba katan bir perspektifte olmalıyız. Çevre dostu olarak hem yatırımcılarda hem de inşaat sektörü içinde çalışanlarda büyük bir farkındalık kazandırabiliriz. Geleceğimizin inşasını beton ve çelikten ayrıştırarak; daha yeşil, daha insan odaklı ve daha sürdürülebilir bir dünya inşa etme vizyonu sağlayabiliriz. Peki, yeşil inşaat nedir? Gayrimenkulde gelecek ve sürdürülebilir yatırım ne anlam ifade ediyor? Her birine değinmeye çalıştık.
.
Sürdürülebilir İnşaat Teknikleri ve Malzemeleri
Yeşil inşaat, çevresel etkileri en aza indirerek kaynakları korumayı amaçlayan çok çeşitli sürdürülebilir teknikleri ve malzemeleri barındırır. Yeşil inşaat yaklaşımıyla çevre dostu binaların tasarlanması ve inşa edilmesi sağlanabilir.
Sürdürülebilir İnşaat Teknikleri:
- Enerji Verimliliği: Enerji verimli inşaat tasarımı ve teknolojileri kullanılarak binaların enerji tüketimi azaltılabilir. Yeşil inşaat ve sürdürülebilir gelecek için temel konu enerji verimliliğidir.
- Su Tasarrufu: Su gezegenimiz için olmazsa olmazlardandır. Sudan verimlilik sağlayabilmek adına düşük akışlı armatürler, yağmur suyu toplama sistemleri ve su geri dönüşüm teknolojileri kullanılabilir.
- Atık Yönetimi: Atıklar sadece gündelik hayatımızda ortaya çıkan çevre dostu olmayan çöpler değillerdir. Ayrı zamanda inşaat sektöründe de çok sık karşılaşılan sorunlardan biridir. İnşaat sırasında ve sonrasında atıkların geri dönüşümü atık azaltma stratejileriyle doğru bir şekilde yönetilebilir.
- Yeşil Çatılar ve Duvarlar: Binaların üstlerinde bitki örtüsü ile kaplanmış çatılar ve duvarlar; binaların ısı yalıtımını artırır. Bitkiler sayesinde binanın su yönetimi gelişir ve yeşil alanların arttırılmasına teşvik ederek doğal bir görünüm sunar.
- Doğal Işık ve Havalandırma: Binalarda kullanılacak doğal ışık ve havalandırma doğrudan enerji maliyetlerini düşürebilir.
- Pasif Tasarım: Pasif tasarım prensipleri; güneş enerjisi kullanımını, ısı akışını ve rüzgârdan yararlanmayı içerir. Pasif tasarım prensipleriyle enerji tüketiminin azaltılması hedeflenir.
- Taşıma ve Ulaşım Planlaması: Binalar, ulaşım ve taşıma sistemleri ile uyumlu olmalıdır. Bisiklet yolları, toplu taşıma erişimi ve otopark düzenlemeleri sürdürülebilir inşaatın bir parçasıdır.
Sürdürülebilir İnşaat Malzemeleri:
- Geri dönüştürülmüş olan cam, metal, plastik ve ahşap gibi malzemeler,
- Sürdürülebilir ormancılık uygulamaları aracılığıyla elde edilen ahşap malzemeler,
- Doğal yalıtım malzemeleri (kenevir, keten, yün gibi)
- Düşük uçucu organik bileşik (VOC) içeren boyalar ve kaplamalar,
- Karbon ayak izini azaltıp kendi enerjilerini üreten güneş panelleri,
- Isınmayı azaltıp enerji tasarrufu sağlayan güneş yansıtıcı ve yalıtıcı çatı kaplamaları,
- Düşük karbonlu çimento,
- Yüksek performanslı betonlar ve hafif betonlar gibi sürdürülebilir beton alternatifleri
Çevre Dostu Binaların Avantajları
Çevre dostu binalar hem sürdürülebilir yatırımı destekler hem de ekonomik ve sosyal faydalar sağlar. Çevre dostu binaların en önemli özellikleri enerji verimliliği sağlayıp enerji maliyetlerini azaltmalarıdır. Yeşil inşaat teknikleriyle yapılan çevre dostu binalar iyi yalıtım, enerji tasarruflu aydınlatma ve ısıtma/soğutma sistemleri sayesinde daha az enerjiye ihtiyaç duyarlar. Çevre dostu binalar, inşaat malzemelerinin seçimi ve kullanımı ile karbon ayak izini de azaltırlar. Geri dönüştürülmüş malzemeler ve düşük karbonlu çimento gibi seçenekler kullanılarak inşa edilen bu binaların çevreye olan etkisi de çok düşüktür.
Çevre dostu binalar aynı zamanda su verimliliği sağlayan özellikler (düşük akışlı armatürler, yağmur suyu toplama sistemleri gibi) kullanılarak su tüketimini de azaltırlar. Düşük VOC (uçucu organik bileşik) içeren boyalar, kaplamalar ve sağlıklı iç hava kalitesini destekleyen havalandırma sistemlerine sahip olmalarıyla da bina sakinlerinin sağlığını koruyabilirler. Yeşil çatılar ve duvarlar, binaların üzerinde veya etrafında yeşil alanlar oluştururken; biyoçeşitliliği de artırarak şehir ortamlarını iyileştirirler.
Çevre dostu binalar, doğal ışık ve havalandırmadan yararlanılarak tasarlanırlar. Böylece bina sakinlerine daha konforlu ve sağlıklı bir yaşam ortamı sağlanır. Çevre dostu binalar, sürdürülebilirlik konusunda da sosyal sorumluluk göstermenin bir yoludur. Yeşil inşaat ile elde edilen sertifikasyonlar, işletme ve marka değerini doğrudan artırabilir.
Yeşil Sertifikalar ve Standartlar
Yeşil sertifikalar ve standartlar, çevre dostu ve gayrimenkul gelecek adına verilen belgelerdir. Yeşil sertifikalar ve standartlarla sürdürülebilir yatırım teşvik edilir. Binaların enerji verimliliği, su tasarrufu, çevresel etkiyi azaltma ve sağlıklı iç hava kalitesi gibi sürdürülebilirlik kriterlerine uygunluğunu değerlendiren kuruluşlar, uygunluk esaslarına bağlı olarak sertifika verirler. İşte bazı yeşil sertifikalar ve standartlar:
- Leed
- Breeam
- Green Globes
- Energy Star
- Passive House (Passivhaus)
- Well Building Standard
- Living Building Challenge
- Edge (Excellence in Design for Greater Efficiencies)
İklim değişikliğinde yaşananlar, enerji verimliliğinin düşüşü ve sürdürülebilirlik, gayrimenkul gelecek adına endişeleri de beraberinde getirir. Sürdürülebilir yatırım sayesinde hem çevresel hem de ekonomik açıdan parlak bir geleceğin temelleri atılabilir. Yeşil sertifikaların ve standartların yükselmesiyle birlikte geleceğin inşaat projeleri daha çevre dostu ve enerji verimli olabilir. Yeşil inşaat teknikleri ve malzemeleri kullanarak inşa edilen binalar yatırımcılara ve çevreye büyük faydalar sağlayabilir. Reportage’nin yeşili ve doğal güzellikleri sentezlediği projesi olan Sylvana İstanbul, modern yaşamın gereksinimlerini sürdürülebilirlik misyonuyla birleştirir. Bahçeşehir’deki konumuyla sizlere yeni ve çevre dostu bir yaşam deneyimi sunmaya hazır.
For English content please click.
للغة العربية اضعط هنا